Armata rusă se concetrează pe cucerirea ultimului punct forte al ucrainenilor în Lugansk

FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com

Forțele rusești au crescut ritmul atacurilor în zona orașului Severodonetsk și vor continua să facă acest lucru, probabil și în zilele următoare. Pe celelalte axe de atac, eforturile au rămas în mare măsură blocate, potrivit celei mai recente analize făcute de Institutul pentru Studiul Războiului.

Trupele rusești din regiunea Lugansk vor acționa probabil pentru a profita de recentele progrese realizate în arcul Rubizhne-Severodonetsk-Lugansk-Popasna pentru a încercui și asedia Severodonetsk – ultimul punct forte ucrainean din regiunea Lugansk.

Forțele rusești desfășoară operațiuni pentru a tăia liniile de comunicații terestre ucrainene între Severodonetsk și Lysychansk, peste râul Severskyi Donetsk.

De asemenea, trupele rusești își consolidează probabil poziția din jurul orașului Harkov pentru a împiedica noi avansuri ucrainene spre frontiera cu Rusia.

Este posibil ca forțele rusești să își adune forțele în anumite zone din oblasturile Zaporojie și Herson pentru a iniția noi operațiuni ofensive pe axa sudică.

Imagini cu lansatoarele de rachete donate de Cehia

Peste 20 de lansatoare multiple montate pe camioane blindate au fost donate de Cehia către armata Ucrainei. Au apărut și primele imagini cu acestea în acțiune. RM-70 sunt o variantă de lansator multiplu de rachete de artilerie derivată din sovieticul BM-21 Grad.

Rachetele de artilerie sunt nedirijate și bat până la 20 de km, pot fi lansate individual sau în salvă toate 40, reușind să acopere o zonă de atac de circa 3 hectare cu circa 256 de kg de explozibil cu fragmentare.