Arhiepiscopia Tomisului reface slujba de Înviere în noaptea aceasta

FOTO: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului
FOTO: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului

În noaptea de marți spre miercuri, la miezul nopții, în bisericile și mănăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba de Învieri. Clericii au invitat credincioșii să vină să primească Lumină.

Arhiepiscopia a publicat pe Facebook programul refacerii slujbei de Înviere.

„Mâine seară (26 spre 27 mai), la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după următorul program:

– ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;

– ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;

– După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.

– Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.

Veniți de primiți Lumină!”, arată mesajul postat pe pagina Arhiepiscopiei Tomisului.

Patriarhia Română spune că decizia a fost luată de Arhiepiscopia Tomisului „în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral”.

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului comunicată astăzi este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de ierarh și de acest for bisericesc local. Nutrim speranța că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.

În același timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română și că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfântă a ajuns la foarte mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină în sufletele noastre ale tuturor!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru Europa liberă, săptămâna trecută.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.