Arafat: Vin perioade grele, prelungim starea de alertă

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că în această perioadă este o scădere constantă a cazurile noi de coronavirus în România, însă depinde doar de populație dacă acest trend va continua în următoarea perioadă.

Raed Arafat a mai spus că urmează o perioadă dificilă, iar pericolul care în ianuarie și februarie să avem din nou o creștere agresivă a cazurilor.

„Dar depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”, a arătat șeful DSU.

Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie și până atunci va face o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricții. Un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus, potrivit premierului Ludovic Orban.

Raed Arafat a spus că în perioada sărbătorilor nu va putea fi limitat numărul persoanelor la o petrecere privată în familie.

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a mai spus Arafat, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.