Arafat: Valul doi va fi pe durata iernii. S-ar putea ca lupta să fie mult mai grea

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, potrivit estimărilor specialiștilor, valul doi al epidemiei de coronavirus va fi pe durata iernii. Arafat a mai subliniat că dacă nu se respectă lucrurile și dacă sunt presiuni să nu se ia măsuri de restricție, lupta ar putea fi mult mai grea cu epidemia.

„Estimările sunt că valul doi va fi pe perioada iernii. Cât de greu va fi, depinde de noi. Dacă reușim să descreștem, vom ține situația sub control. Dar nu se va ajunge ușor la descreștere. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia restricții, s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea și pe o perioadă mai lungă”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai spus că spitalele în care se tratează cazurile de coronavirus ajung încetul cu încetul la capacitate maximă și este normal ca celelalte unități sanitare să primească cazuri de coronavirus. Șeful DSU a subliniat că spitalele nu vor interna cazurile asimtpomatice sau ușor simptomatice, pentru că acestea vor fi tratate acasă.

„Ajunge un pacient după un accident rutier, e operat, i se face și test covid și ne trezim că e pozitiv. El trebuie să continue tratamentul acolo, nu are ce să caute la spital de infecțioase. Pentru binele pacientului trebuie să găsesc un loc, ca să fie tratat corect, dar izolat de ceilalți pacienți”, a mai spus Raed Arafat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.