Aproape jumătate dintre români se încălzesc la sobă

Foto: Sorin Breazu

Potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research, peste 43% dintre respondenți au spus că se încălzesc iarna la sobă, fie ea pe lemne, cărbune sau gaz natural.

Mai mult de o treime dintre români folosesc centrale individuale pe gaz, iar peste 13% dintre cei care au participat la sondaj spun că încă sunt racordați la încălzirea centralizată a orașului.

Cei mai mulți români se încălzesc la sobă, printre ei sunt cei cu vârsta între 45-59 de ani, cei cu educație mai scăzută, cei inactivi și gulerele albastre, cei cu venituri sub 1200 de lei, rezidenții din mediul rural, precum și cei din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia și Sud Vest-Oltenia, cei care nu au acces la internet (și implicit nici cont de Facebook), care nu au mașină (și nici permis de conducere), cei care locuiesc la casă.

Tot potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre români ar dori să vadă tot mai multe panouri fotovoltaice și parcuri eoliene.

De asemenea, 84,9% dintre participanții la studiu consideră că schimbările climatice sunt reale, iar dintre aceștia, 72,7% cred că fenomenul este provocat de emisiile de carbon generate de activitatea oamenilor. Doar 13,1% sunt de părere că fenomenul este unul natural normal, fără legătură cu activitatea oamenilor, iar 6,3% cred că e vorba de o pedeapsă venită de la Dumnezeu.

La studiul realizat în a doua jumătate a lunii octombrie au participat 1.628 de persoane.