Aproape 400 de orașe din România nu respectă legea europeană a apelor reziduale

Marile orașe din România nu tratează corespunzător apele reziduale. Foto: Pixabay

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de avertizare pentru că nu respectă normele Uniunii în privința apelor reziduale în zonele urbane mari. România ar putea ajunge în fața Curții de Justiție a UE.

”Conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române, 189 de mari aglomerări urbane nu sunt încă în conformitate cu obligaţiile de colectare a apelor urbane reziduale în temeiul legislaţiei UE, iar 198 de aglomerări urbane de mari dimensiuni nu respect obligaţiile de tratare. Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi trimise Curţii de Justiţie a UE”, se precizează în comunicatul transmis de la Bruxelles.

În situația României mai sunt și Cipru și Estonia. Orașele din România sunt obligate să pună la punct o infrastructură necesară cu scopul de a colecta și trata apele reziduale.

„Apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană şi poluează lacurile, râurile, solul, apele subterane şi costiere”, se precizează în scrisoarea de punere în întârziere de la Comisia Europeană.

Apa și aerul, probleme mari ale românilor

Nu este prima abatere ecologică gravă sesizată de autoritățile europene în țara noastră.

În urmă cu mai puțin de o lună, Comisia Europeană a trimis cazul României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, din cauza poluării aerului.

Potrivit Comisiei, poluarea aerului cu particule în zona Bucureștiului depășește constant nivelurile permise de legislația europeană. România nu este, însă, singura țară luată la rost de oficialii de la Bruxelles, Franța, Germania și Marea Britanie, cât și Ungaria și Italia fiind în situații similare.

”Aceste șase state membre nu au prezentat măsuri credibile și eficiente pentru a reduce poluarea”, preciza Comisia Europeană într-un comunicat.

Ministerul mediului a anunțat că planul pentru îmbunătățirea calității aerului din București va fi adoptat la finalul lunii iulie.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.