Aplicația WhatsApp ar putea fi interzisă în Marea Britanie

Foto: antonbe / pixabay.com

Aplicația WhatsApp ar putea dispărea în Marea Britanie, în urma unei legi privind siguranța online din Regatul Unit, care acum se află în faza de proiect.

La această lege se lucrează de mai bine de patru ani. S-au ocupat de redactarea legii opt secretari de stat și cinci primi-miniștri. Are peste 250 de pagini și doar cuprinsul are 10 pagini, potrivit The Guardian.

Potrivit proiectului legislativ, agenția guvernamentală Ofcom va avea dreptul de a impune anumite reguli rețelelor sociale, precum folosirea tehnologia pentru a combate terorismul sau abuzurile asupra minorilor. Amenzile ar putea ajunge până la 10% din cifra de afaceri globală pentru serviciile care nu se conformează.

Însă pentru aplicațiile de mesagerie care își asigură datele utilizatorilor cu „criptare end-to-end” (E2EE) nu este posibil, din punct de vedere tehnologic, să le fie citite mesajele fără a încălca, în mod fundamental, promisiunile față de utilizatori. Este un pas pe care reprezentanții WhatsApp avertizează că nu îl vor face.

„Proiectul de lege nu oferă o protecție explicită pentru criptare”, a spus o coaliție de furnizori, inclusiv liderii de piață WhatsApp și Signal, într-o scrisoare deschisă luna trecută. Dacă legea va fi implementată, scopul criptării end-to-end ar fi cu totul anulat, iar confidențialitatea tuturor utilizatorilor, compromisă, spun aceștia.

„Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Regatului Unit. Ar fi o alegere ciudată pentru noi să reducem securitatea produsului într-un mod care să-i afecteze pe ceilalți 98% dintre utilizatori”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, pentru The Guardian, în martie.

Legiuitorii au cerut guvernului să ia în serios preocupările. „Au un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum ar fi Marea Britanie, nu este ceva pentru care și-ar compromite miliardele de utilizatori de pretutindeni”, a declarat Claire Fox Camerei Lorzilor săptămâna trecută.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.