Apare impozitul progresiv? Cu cât vor fi taxați în plus românii care câștigă mai mult

Foto: Pixabay

Potrivit unui proiect de lege depus la Senat de un fost deputat PSD, Marius Bota, românii ar urma să fie impozitați progresiv în funcție de cât de mari le sunt veniturile lunare.

Deputatul spune că a inițiat acest proiect pentru creșterea veniturilor angajaților și încurajarea angajatorilor de a crește salariile cu 10%.

”În prezent, 62,4% dintre angajaţi au salarii mici, sub 3.000 de lei brut. Vrem să încurajăm angajatorii să treacă de la 3.000 de lei la un nivel de salarizare de 4.000 – 5.000 de lei. Angajatorii ar trebui să le majoreze salariul brut cu 10% şi să le aplice cota de impozitare din tabel”, a declarat Bota pentru „Adevărul”.

Astfel, în cazul românilor care câștigă până în 3.000 de lei pe lună vor plăti taxe în valoare de 35% din suma câștigată: 10% contribuție la sănătate și 25% contribuție la pensii.

Rata de impozitare crește în același timp cu veniturile, ajungând până la un maxim de 50% în cazul românilor care au un salariu brut de peste 15.000 de lei pe lună. Aceștia vor plăti 10% impiozit, 12,5% contribuție la sănătate și 27,5% – la pensii.

În prezent, angajații români sunt printre cei mai sever taxați din Europa. Statul ia 45% din veniturile tuturor angajaților – 10% pentru sănătate, 10% impozit și 25% contribuție pentru sistemul de pensii. Ba mai mult, angajatorul plătește și el 2,25% din salariul anagajatului sub formă de contribuție la muncă.

Mai mult, proiectul de lege prevede și o taxare diferențiată în funcție de numărul de ore lucrate.

Rămâne de văzut, însă, de ce sprijin se va bucura proiectul în Parlament, mai ales că PSD a anunțat că nu susține inițiativa și nici impozitarea progresivă.