Apă minerală la robinet.Primăria vrea să ia fonduri europene ca să pornească o afacere

sursa foto: captura video

Autoritățile dintr-un sat din județul Timiș vor să acceseze fonduri europene pentru a porni o afacere cu apă carbogazoasă, o resursă care curge acum la robinet.

Locuitorii din Pogănești folosesc apa carbogazoasă la treburile casnice, precum spălatul covoarelor sau adăpatul animalelor.

Și asta după ce în urmă cu doi ani, în satul Pogănești, a fost descoperită întâmplător sursa de apă carbogazoasă,  în urma unui foraj pentru rețeaua de canalizare și apă curentă.

Cei de la primărie au dus la analize câteva mostre din apa care curge în sat, iar rezultatele au aratat că este perfectă pentru băut.

În lipsa unui investitor care să exploateze resursa de apă minerală, autoritățile locale vor să acceseze fonduri europene și să pornească pe cont propriu o afacere care să aducă locuri de muncă în zonă.

„Căutăm investitori care să vină să deschidem ceva, să îmbuteliem. Unii au dat anumite telefoane, alții au venit, s-au uitat, am discutat, a rămas să ne mai întâlnim, alții au uitat să mai vină, alții au revenit. Cert este că până în prezent, deocamdată nu am găsit”, a spus Dumitru Pecora, primarul comunei Bârna, citat de stirileprotv.ro.

Apă de calitate la robinete, în peste 100 de localități

De o apă ce va avea calitățile celei îmbuteliate ar urma să se bucure și locuitorii a peste 100 de orașe gorjene și doljene.

Și asta pentru că autoritățile din Dolj și Gorj au demarat recent un proiect prin care 100 de localități din cele două județe vor avea la robinet apă de calitatea celei plate, îmbuteliată.

Este vorba despre modernizarea sistemului de apă potabilă, care o va aduce din sursa Izvarna-Tismana și care ar urma să fie gata în următorii doi ani.

Astfel, datorită proiectului, peste 400.000 de locuitori din 100 de localități din Dolj şi Gorj vor primi o apă potabilă de calitate.

În prezent, doar 32 de localităţi din Dolj, printre care şi Craiova beneficiază doar parțial de sursa de apă de la Izvarna, care este apreciată de specialişti, datorită calităților sale.

Valoarea proiectului este de aproximativ 140 de milioane de euro, iar contractul de finanţare pentru asistenţa tehnică a fost deja semnat.

În prezent, apa de la robinetele craiovenilor provine din râurile Jiu şi Izvarna, iar conducta prin care este adusă apa de la Izvarna are aproape 60 de ani, aceasta urmând să fie înlocuită pe o distanţă de 80 de km.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.