Anunț: Nu se mai redeschid școlile. Ce se întâmplă cu elevii din clasele a 8-a și a 12-a

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile, liceele și universitățile nu se mai redeschid în acest an școlar / universitar.

Situația școlară se încheie fără ca elevii să se mai întoarcă fizic în unitățile de învățământ.

„S-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, grădinițele, școlile, universitățile să nu se mai redeschidă. Nu se va mai reîntoarce elevul fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie”, a anunțat președintele.

Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță.

„Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. Situația școlară se încheie și în acest fel evităm riscuri majore. Grădinițele, școlile, universitățile se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a mai spus el.

În ceea ce-i privește pe elevii din clasele terminale, ei vor avea ocazia să dea examenele naționale.

„Elevii din clasele terminale a 8-a, a 12-a, a 13-a la profesionale, vor putea reveni între 2 și 12 iunie la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație normele de distanțare pot fi respectate. Vor sta maxim 2-3 ore acolo, maxim 10 elevi în clasă”, a spus Iohannis.

„Examenele naționale [Evaluarea Națională la clasa a 8-a, Bacalaureatul la clasa a 12-a – n.r.] se vor organiza așa cum au fost ele planificate, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare, se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor celor care intră în școală”, a completat el.

Klaus Iohannis a spus că s-a luat această decizie deoarece „epidemia nu s-a terminat”: „Am avut ieri peste 400 de noi cazuri, avem astăzi peste 300. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau despre o încetinire a acestei epidemii. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Există riscul ca elevii să ducă boala la școală și de la școală acasă”.

Președintele a mai afirmat că autoritățile au dorit să afle ce fac și alte țări: „Sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă unde experimental s-au redeschis școlile”.

El a dat ca exemplu o școală dintr-o provincie din Franța, unde după puține zile de la redeschidere „zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns în doar câteva zile la terapie intensivă”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.