Anunț MAE. Bulgaria schimbă radical condițiile de intrare în țară pentru români

plajă mare bulgaria
Foto: nextvoyage / pixabay.com

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile bulgare au revizuit condițiile de intrare în Republica Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri se aplică începând cu data de 1 septembrie 2021.

Astfel, conform noilor prevederi, cetățenii români care sosesc din România (menținută în zona verde) pot intra în Bulgaria numai dacă prezintă, pe lângă documentele de călătorie, unul dintre următoarele documente:

– un certificat digital european COVID-19 care atestă vaccinarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19;

– un certificat digital european COVID-19 care atestă vindecarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19;

– un certificat digital european COVID-19 care atestă testarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19.

Printre categoriile de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente COVID-19 la intrarea în Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul țării, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, precum și copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Mai multe informații cu privire la clasificarea statelor pe zone (verde, portocalie, roșie), respectiv condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care sosesc în Bulgaria din aceste state, precum și eventuale excepții de la aceste măsuri, pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe român: https://www.mae.ro/node/51904.

În această vară, românii au putut intra în Bulgaria doar cu buletinul, fără să fie nevoie să prezinte vreun document legat de COVID. România a fost singura țară care s-a bucurat de aceste avatantaje, statul vecin încercând astfel să atragă cât mai mulți turiști români.

Însă odată cu finalul sezonului estival autoritățile bulgare au modificat aceste reguli.

De asemenea, Bulgaria se confruntă acum – precum România – cu valul 4 al pandemiei de COVID, numărul zilnic de cazuri noi ajungând în această țară până la aproape 2.000 în ultima săptămână. Iar numărul deceselor a crescut și el, ajungând până la 57 într-o singură zi.

Bulgaria este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul din populație vaccinat împotriva COVID. Potrivit Reuters, țara vecină a vaccinat cu schemă completă doar 16% din populație.

Foto: nextvoyage / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.