Angajații nevaccinați vor fi testați gratuit o perioadă

covid mască calculator laptop
Diminuarea capacității de concentrare este considerată unul dintre simptomele ce pot apărea în cazul persoanelor ce suferă de COVID de lungă durată. Engin_Akyurt / pixabay.com

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că el și colegii săi nu pot fi de acord cu susținerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează, mai ales când scopul este limitarea pandemiei și există un vaccin gratuit.

Cîțu spune că s-a convenit în coaliția de guvernare ca testarea să fie suportată de stat doar 45 de zile.

„Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei cu specialiştii, astăzi o să o discutăm. Ca principiu, ştiţi opinia mea, că nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială, atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea”, a declarat Florin Cîţu, joi, referindu-se la proiectul de lege pentru certificatul profesional propus de ministrul Sănătăţii.

Cîțu mai spune că testarea gratuită ar reduce rata de vaccinare. „Trebuie să pornim de la principiul de bază: ce am dorit cu acest certificat verde, adică să creştem rata de vaccinare. Dacă oferim o testarea gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie…”, a adăugat Cîţu, precizând că introducerea certificatului verde permitea ca economia să rămână deschisă în această perioadă.

Acesta a precizat că s-a convenit deja în coaliţie ca statul să susţină testarea celor care nu se vaccinează pentru 45 de zile, iar ministrul Alexandru Rafila a fost de faţă: „A fost agreată, nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe (…) Mi se pare un timp rezonabil ca cei care nu s-au vaccinat să se vaccineze”.

Întrebat dacă legea va trece până la finalul anului, Cîţu a precizat: „Eu sper că nu este doar o tactică de a tergiversa aplicarea certificatului verde”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că există deja în lucru un draft de proiect de lege privind certificatul COVID, la care au lucrat specialişti din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.