Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță precum cei de la stat

Prognoza meteo 1 mai FOTO: Ionuț Fantaziu
Vremea de 1 mai. FOTO: Ionuț Fantaziu

Angajații de la privat ar putea primi și ei vouchere de vacanță, precum cei de la stat. Un proiect de lege în acest sens a trecut tacit de Senat.

Salariații de la privat, la fel ca cei de la stat, ar urma să primească, de la 1 ianuarie 2024 tot 1.450 de lei pe an, cât iau acum cei de la stat.

Voucherele ar urma să fie acordate până pe 21 decembrie 2026 tuturor angajaților din mediul privat care au un contract individual de muncă.

În cazul în care sunt angajați care au mai multe astfel de contracte, aceștia trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească voucherele.

Cei din sectorul privat pot primi vouchere, însă din bugetul companiilor, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, pe țară.

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative privind modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.