Gest viral. O tânără a luat acasă un bătrân sărman de pe stradă și i-a dat o masă caldă

ancka gaica timișoara om sărac
Foto: Facebook Ancka Gaica

Gestul unei tinere din Timișoara, care a luat acasă un om sărman de pe stradă, s-a viralizat în mediul online, povestea ei fiind redistribuită de mii de internauți pe rețelele de socializare.

Pe 27 februarie seara, când a plecat de la serviciu, Ancka Gaica a întâlnit pe stradă un bărbat în vârstă de 73 de ani.

„L-am văzut sărman, cu hainele murdare, ude, cu niște pantofi mărimea 46 (aprox) și fiind vizibil că poartă la picior cu 3 nr mai mici. Îl întreb dacă vrea o pătură…(mătușa mea cumpărându-mi una nouă recent și dorind să o donez pe cea veche, având acest gând de mai de mult timp)…însă nu am avut cui… El spune: „Desigur, vreau pt că eu am una care e cam subțire (acestea au fost cuvintele lui). Am zis: „Haideți cu mine acasă și v-o dau cu drag!”, a povestit Ancka Gaica pe Facebook.

Apoi, în drum spre casă, tânăra l-a întrebat dacă a mâncat în acea zi, iar bătrânul a spus că nu a avut timp: „Hmmm…Oare?! Era 21:30 când l-am întâlnit… Era clar…nu avea bani… Sufletul meu, inima și mintea mea în secundele următoare mi-au dictat: astăzi mâncăm împreună cina acasă la mine. Și așa am făcut. Ce aveam de mâncare? Niște mazăre cu pui, făcută acum 2 zile, niște ouă, lapte, halva, fructe și legume și niște felii crocante de secară. Am mâncat, am povestit…ora 00:00”.

Așa tânăra a aflat și povestea tristă a bătrânului: „Un om extraordinar și foarte deștept, care știe 2 limbi străine la perfecție (italiana și engleza). Engleza mai ales, scris și vorbit la perfecție, întrucât a stat în America (Chicago) timp de 23 de ani, plecând la vârsta de 34 de ani. [Din cauza – n.r.] dorului de casă, de mamă și a câtorva probleme personale a hotărât să revină în România, acum aprox 15 ani. O decizie nu tocmai înțeleaptă, aș zice eu, în final, deoarece în România nu mai avea pe nimeni în afară de mama lui (pe atunci). Cu alte cuvinte, acum e singur pe lume, (fratele lui murind anul trecut) și trăind cu un ajutor social de 130 de lei/lună, stând într-o casă dărăpănată, cu o cameră, fără încălzire, fiind moștenire de la părinții lui. Are 18 ani de lucru în România, dar nu mai are cartea de muncă, actele ca dovadă …nimic…A lucrat 8 ani în SUA cu acte, în rest la negru”.

„Afară frig…hainele și pantofii uzi de la ninsoarea de afară…zona unde stă nu o cunosc, mijloc de transport nu mai era disponibil, trebuia să îi chem un taxi întrucât eu nu am mașină. Decizia mea…să facă o baie caldă și să rămână aici…zis și făcut. Mâine va fi o zi mai bună, cu noi începuturi și cu un nou prieten și bunic”, își încheie Ancka povestea.

ancka gaica timișoara om sărac
Foto: Facebook Ancka Gaica
ancka gaica timișoara om sărac
Foto: Facebook Ancka Gaica

ancka gaica timișoara om sărac
Foto: Facebook Ancka Gaica

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.