Americanii au inventat cimentul care se repară singur

Foto: Pixabay

Cercetătorii de la Universitatea Colorado, din orașul Boulder, au creat un tip nou de ciment, unul care trăiește și chiar se regenerează.

Mineralele din noul material sunt create de cianobacterii, o clasă de microbi care reușește să producă energie prin fotosinteză. În timpul acestui proces, dioxidul de carbon este absorbit, nu emanat, așa cum se întâmplă în industria tradițională a cimentului, care este responsabilă pentru multe emisii nocive în atmosferă.

Mai mult, noul ciment este diferit și în ceea ce privește culoarea, trecând de la tradiționalul gri la verde, tot din cauza bacteriilor fotosintetice, scrie New York Times.

Pentru a realiza acest ciment, cercetătorii au adăugat bacterii în apă caldă cu gelatină, apoi au pus nisip și nutrienți. Microbii au absorbit imediat lumina și au început să creeze carbonat de calciu, care a legat particulele de nisip una de cealaltă.

Cu timpul, bacteriile din interiorul noului material încep să moară, însă chiar și așa, expuse unor temperaturi ridicate, pot redeveni active.

Cercetătorii au descoperit, după ce au împărţit în două o cărămidă cultivată în laborator, că aceasta s-a dezvoltat în două cărămizi complete cu ajutorul unor cantităţi suplimentare de nisip, hidrogel şi nutrienţi.

Rămâne de văzut dacă tehnologia va ajunge să fie larg folosită, în prezent fiind în etapa experimentală.