Americanii au clonat un animal amenințat cu dispariția

Foto: US Fish and Wildlife Service / CNN

Cercetătorii au clonat un animal amenințat cu dispariția în SUA. Oamenii de știință au creat un dihor cu picioare negre pe nume pe care l-au botezat Elizabeth Ann, folosind celulele înghețate ale unui exemplar din această specie.

Elizabeth Ann a fost creată din celulele Willei, un dihor cu picioare negre care a trăit în urmă cu mai bine de 30 de ani, scrie CNN.

Noul exemplar s-a născut dintr-o mamă surogat în luna decembrie, iar cercetătorii speră că va putea să se împerecheze și să ajute la salvarea speciei de la disparție.

Dihorii cu picioare negre sunt printre cele mai amenințate specii din America de Nord. După ce specia fusese declarată dispărută în 1979, un fermier din statul Wyoming a descoperit câteva exemplare pe terenul său, doi ani mai târziu.

Toate exemplarele de dihori negri care trăiesc azi sunt urmașii a doar șapte indivizi. Cercetătorii au ales să cloneze acest exemplar pentru a crește diversitatea genetică a speciei.

Atât de rare sunt acceste animale încât autoritățile din SUA au decis să vaccineze 120 de exemplare împotriva COVID-19 încă din luna decembrie.

”Fără o diversitate genetică, orice specie devine susceptibilă la boli și la anormalități genetice”, au transmis specialiștii americani pentru sursa citată.

Nașterea dihorului Elizabeth Ann vine la 25 de ani după apariția oiței Dolly, primul mamifer care a fost clonat folosind celulele unui animal adult.

De atunci, numeroase mamifere au fost clonate, printre care pisici, câini, cai, măgari și iepuri.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.