Altex ar putea fi suspendat de Black Friday. Sunt controale și la Flanco

FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com
FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a amendat Altex cu 50.000 de lei pentru că oferea la vânzare produse cu reduceri înșelătoare de Black Friday. Potrivit inspectorilor, Altex nu aplica reducerile din prețul de referință, fiind descoperite pe site peste 1.000 de produse cu abateri de preț.

Comisarii ANPC au propus suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte. ANPC mai spune că Altex a transmit că nu poate fi corect într-o piață în care nimeni nu este.

„Astfel, în data de 9 noiembrie, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preţ, fără a aplica reducerile din preţul de referinţă (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).

Echipele de control ANPC au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preţ, afişate pe site. Reprezentanţii Altex au afirmat, cu ocazia discuţiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e”, a anunţat ANPC.

În urma neregulilor constantate, operatorul economic a fost amendat cu 50.000 de lei, fiind propusă şi suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte.

„ANPC va informa autorităţile din domeniu, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de «reducere de preţ» neconformă. De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înşelăciune constatate, ca urmare a acestor controale”, a mai anunţat ANPC.

Astfel, printre produse cu probleme găsite de comisarii ANPC se află un telefon mobil care era vândut cu 1.679 de lei, preţul fiind considerat redus de la 1.999 de lei, dar ANPC a constatat că în 3 noiembrie produsul era disponibil la acelaşi preţ cu care era vândut astăzi.

Aceeaşi situaţie şi în cazul unui aragaz, care era vândut cu 3.499, redus de la 3.999, dar care avea acelaşi preţ în 6 octombrie, dar şi al unui monitor, vândut cu 596 de lei de la 889, dar care în 14 octombrie costa 602 lei.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi sfătuieşte pe consumatori să manifeste atenţie sporită atunci când doresc să achiziţioneze bunuri în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislaţia în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici.

Potrivit Observator Antena 1, în atenția inspectorilor ANPC se află și Flanco, al cărui site nu funcționează la acest moment, însă nu se știe dacă din cauza unor probleme tehnice sau a controalelor ANPC.

Vă recomandăm și reportajul:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

FOTO: PhotoMIX-Company/Pixabay.com