Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest

alpinist gabriel tabără
Alpinistul Gabriel Tabără în 2021. Foto: Facebook

Alpinistul român Gabriel Viorel Tabără a murit luni dimineață pe Everest, anunță everestchronicle.com. Bărbatul în vârstă de 48 de ani se pregătea să escaladeze cel mai înalt vârf din lume fără oxigen suplimentar.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume.

Gabriel Viorel Tabără a fost găsit mort în cortul său din Tabăra III (aflată la altitudinea de 7470 de metri) de către ghidul său șerpaș, potrivit organizatorului său de expediție Makalu Adventure.

„Gabriel și ghidul său șerpaș au avut o zi obișnuită și au intrat în corturile lor așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a trezit în dimineața următoare”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expediției, a confirmat decesul. „Am cerut detalii despre incident”, a spus Gautam.

Gabriel este a treia victimă de pe cel mai înalt munte din lume în sezonul de escaladare 2024. În acest sezon, aproximativ 400 de alpiniști au ajuns până acum pe vârful Everestului, potrivit lui Gautam.

Gabriel se afla pe munte de peste două luni deoarece plănuia să escaladeze Lhotse (al patrulea cel mai înalt multe din lume) fără oxigen suplimentar. Alpinistul român terminase aclimatizarea și pregătirea pentru ascensiunea finală.

„Cu siguranță [cauza morții – n.r.] nu este lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu consumă oxigen la Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a spus Lamsal.

Trupul neînsuflețit al aplinistului urmează să fie adus la Kathmandu, capitala Nepalului.

Ne găsești și pe Threads.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.