Alexandru Rafila crede că numărul real al românilor infectați cu coronavirus e de 10 ori mai mare

coronavirus
Foto: icsilviu / pixabay.com

Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, e de părere că numărul românilor infectați cu noul coronavirus e de 10-20 de ori mai mare decât cel depistat prin testare.

”Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Până acum, în România, au fost depistate peste 22.000 de infecții cu coronavirus. Dacă Rafila are dreptate, atunci numărul real al românilor pozitivi la infecția cu COVID-19 ar putea fi de ordinul sutelor de mii. Chiar și așa, Rafila nu crede că testarea în masă a populației este o cale de urmat pentru autorități.

”Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila, pentru sursa citată.

”Nu are rost să testez toată populaţia prin PCR, pentru că o să-mi dea o cifră de 0,0001 şi este inutil”, a insistat Rafila, adăugând că testele pentru depistarea anticorpilor, cele de seroprevalență, vor fi făcute în România. Iată de ce:

”Este importantă, ca să vedem şi să terminăm discuţiile, să vedem ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecventă trecerea prin boală şi care au fost categoriile cele mai afectate. Mai mult, în urma acestei testări, putem să revedem şi cifrele legate de mortalitate. Pentru că dacă eu am o mortalitate în momentul de faţă de 6%, raportat la numărul de cazuri pe care le-am depistat, sunt 22.000 de cazuri şi vreo 1.500 de decese, ulterior raportezi decesele la numărul de cazuri care rezultă în urma studiului de seroprevalenţă. Dacă să spunem că avem 2% din populaţie care a trecut prin boală, o să vedeţi că atunci raportăm mortalitatea la cele 400.000 de cazuri care înseamnă 2% din populaţie”.

Rafila a mai declarat că România ar trebui să facă de acum demersurile necesare pentru rezervarea unor doze suficiente de vaccin pentru COVID-19. În acest moment, vaccinul nu există, însă marile companii farmaceutice și medicale din toată lumea se ocupă de găsirea acestuia.

Președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit și despre două scenarii de lucru: dacă vom avea un vaccin și dacă nu va fi unul eficient. În cazul lipsei unui vaccin, imunizarea s-ar face prin trecerea prin boală, iar coronavirus va fi în doi ani de zile la fel ca o gripă obișnuită, spune Rafila.