Alexandru Rafila cere carantină timp de o lună în România

alexandru rafila
Sursa: gov.ro

Principalul comunicator pe subiectul pandemiei de coronavirus de la PSD, Alexandru Rafila, spune că e nevoie de o carantină națională de o lună, decisă de comun acord cu patronatele și sindicatele, care să scadă rapid numărul de morți de coronavirus.

Întrebat de ziariști dacă propune o carantină la nivel național, Rafila a spus: „Da, dar una care să țină cont de realități. Trebuie să fie o reducere a activităților sprijinită de populație, care se face împreună cu participarea celor afectați, explicată și acceptată de comun acord. Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea”.

El a spus că a avut discuții cu reprezentanții mediului privat și ai sindicatelor și va trimite guvernului o serie de propuneri.
„Toate lumea are dreptul la opinie. Totuși, fiecare trebuie să înțeleagă, suntem afectați de acest număr înfiorător de 500 de decese zilnic.
Noi putem controla acest lucru într-un timp mai scurt, pentru a limita pagubele umane și economice. Sau putem veni cu jumătăți de măsură și tergiversări, și rămânem în fruntea clasamentul la morți. Lucrul acesta e intolerabil”, a spus Rafila.

El a spus că printre propunerile pe care le va trimite guvernului se numără reducerea activității în sectorul Horeca ”pentru o perioadă limitată de timp”, despre care a spus că e susținută de organizațiile patronale, dar cu condiția ca guvernul să-și asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate.

„Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activitățile să rămână deschise. Această situație de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncredrea sectorului privat. Nu vreau să intru în detaii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanți. Dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a mai spus Rafila.