Alertă alimentară. Oțet falsificat în hipermarketuri din România, descoperit de ANPC

oțet otet
Foto: Hans / pixabay.com

În mai multe hipermarketuri din România a fost descoperit oțet falsificat. Acesta era produs dintr-o materie primă diferită de cea declarată în denumirea produsului, anunță Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora.

Scopul era acela de a verifica dacă există concordanță între denumirea și compoziția oțetului existent pe piață.

Controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma analizelor s-a constatat că unele dintre eșantioanele de oțet prelevate, oțet despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, reprezintă de fapt un produs obținut dintr-o materie primă preponderent diferită de cea declarată în denumirea produsului.

A fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet și au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei.

ANPC mai anunță că s-a dispus oprirea temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip pentru care există suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.

Foto: Hans / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.