Alege cele mai bune scaune auto pentru copii și nu lăsa loc imprevizibilului!

scaune auto copii

Fata de patuturi si carucioare, a caror alegere se realizeaza dupa preferintele parintilor, scaunele auto pentru copii sunt reglementate prin lege si trebuie sa indeplineasca anumite criterii de siguranta si instalare.

Pana la varsta de 15 luni, copiii care sunt transportati cu masina trebuie sa fie instalati in scaune sau scoici auto orientate catre spatele masinii, iar dupa aceasta varsta, pana la 12 ani sau 150 cm inaltime, ei pot fi instalati in scaune auto copii orientate catre directia de mers a masinii.

Grupe de scaune auto pentru copii

Cu toate ca alegerea poate parea coplesitoare, daca parintii stiu greutatea micutilor, lucrurile se vor simplifica, pentru ca modelele de scaune auto pentru cei mici sunt impartite pe grupe dupa cum urmeaza:

  • Grupa 0 este destinata nou-nascutilor cu greutatea maxima de 10 kg;
  • Grupa 0+ este destinata nou-nascutilor cu greutatea maxima de 13 kg;
  • Grupa 1 este pentru copiii cu greutatea cuprinsa intre 9 si 18 kg;
  • Grupa 2 este pentru copiii cu greutatea cuprinsa intre 15 si 25 kg;
  • Grupa 3 este pentru copiii cu greutatea cuprinsa intre 22 si 36 kg.

Scaune auto orientate catre spatele masinii

Pentru ca muschii gatului nu sunt suficient de puternici pentru a sustine capul in cazul unei coliziuni frontale, bebelusii vor fi orientati catre spatele masinii pana la varsta de 15 luni. In mare parte, aceste modele de scaune auto pentru copii vin ca parte a unui sistem de calatorie care cuprinde si un cadru de carucior, ceea ce poate fi un avantaj, pentru ca faciliteaza transportul copilul, fara a-l deranja, chiar si atunci cand doarme.

Este esential ca, in cazul nou-nascutilor, parintii sa se asigure ca au ales un model de scaun sau scoica auto care permite pozitia culcat si sustine adecvat gatul si capul copilului.

Scaune auto orientate spre directia de mers

De indata ce copilul a depasit varsta de 15 luni, poate fi pozitionat catre fata masinii. Este bine ca parintii sa aleaga un scaun auto cu ham, tetiera si spatar reglabile, astfel incat acesta sa poata “creste” in acelasi timp cu micutul si sa fie utilizat pentru o perioada cat mai indelungata.

scaune auto copii

Parintii ar trebui sa aleaga si de aceasta data modele de scaune auto copii bine concepute, care sa ofere copiilor siguranta, dar si confort. Sunt de dorit materialele detasabile si lavabile in masina de spalat, care previn supraincalzirea copilului, dar si protectiile suplimentare laterale care sa absoarba energia de impact in cazul unei coliziuni.

Scaune auto adaptabile

Chiar daca sunt mai scumpe, scaunele auto care se pot adapta dupa necesitatile copilului pentru o perioada mai indelungata se vor dovedi, in timp, o investitie inteligenta. De obicei, acestea sunt ajustabile si reglabile, se pot orienta catre ambele directii de mers, sunt durabile si rezistente si acopera mai multe grupe, corespunzand intervalelor de greutate mult mai largi.

Scaune cu spatar inalt

Acestea sunt, de obicei, pasul urmator pentru un copil de aproximativ patru ani sau 15 kg, care poate calatori orientat catre directia de mers. Este prevazut cu aripi de protectie laterale, tetiera reglabila si poate fi cu sau fara hamuri. Modelul permite utilizarea centurilor de siguranta ale masinii care se pot trece printre fantele scaunului.

Atentie! Centura trebuie sa fie pozitionata intotdeauna peste pelvis, piept si umerii copilului si nu peste stomac si gat.

Investeste inteligent in siguranta si confortul micutului tau si cumpara intotdeauna modele de scaune auto pentru copii de calitate, din magazinul online yuga.ro, pe care sa stii ca te poti baza mai multi ani!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.