Alege cel mai bun generator de curent ca un profesionist!

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/metal-metalic-de-metal-cablu-3964849/

Achizitia unui generator de curent reprezinta singura solutie pentru a avea electricitate in zonele neacoperite de reteaua nationala de energie. Alegerea unui astfel de dispozitiv reprezinta insa o alternativa inteligenta acolo unde exista intreruperi de energie atat in interiorul cladirilor cat si pentru munca de teren. Cel mai bun model de generator este acela care se potriveste cel mai bine specificului si nevoilor afacerii tale. 

Iata cateva criterii de care sa tii cont:

Generator portabil sau stationar

Prima alegere pe care trebuie sa o faci este intre generatoare de curent portabile si generatoare de curent stationare, fiecare cu caracteristicile sale:

Avantajul mobilitatii

Generatorul portabil este foarte util pentru lucrari mici sau medii in locuri greu accesibile sau in spatii neracordate la reteaua nationala de energie. Acesta este alimentat de obicei de un motor pe benzina, insa exista si varianta diesel sau cu gaz.

Daca alegi aceasta varianta pentru birourile afacerii tale, solutia iti va oferi intervalul necesar pentru salvarea documentelor la care lucreaza angajatii in caz de avarie. Pentru munca de teren, un astfel de dispozitiv este util ca sursa de energie pe santiere sau interventii ce presupun utilizarea de aparatura electrica. 

Pentru mobilitate adevarata, asigura-te ca dispozitivul este prevazut cu roti. Altfel vei intampina reale dificultati in a muta dintr-un loc in altul un aparat de cateva zeci de kilograme. 

Variantele cu pornire manuala au un demaror cu sfoara ce presupune un minim de putere si indemanare la punerea in functiune. Pretul este net inferior variantelor stationare, insa diferenta se regaseste in caracteristicile de utilizare si performanta tehnica.

Independenta energetica

Daca ai nevoie de independenta energetica, solutia ideala o reprezinta instalarea unui generator stationar. Acest tip de aparat se aseamana cu o centrala electrica in miniatura. 

Pentru gospodarii medii, linii de productie, institutii medicale, corporatii, birouri cu servere importante, centre de calcul si baze de date, o pana de curent poate provoca o serioasa destabilizare a activitatii curente. Marele avantaj este ca un generator stationar este conectat continuu la reteaua electrica si porneste automat in caz de avarie si iese din functiune atunci cand revine curentul. Poate fi alimentat la reteaua nationala de gaze naturale sau de un rezervor de mari dimensiuni.

Puterea necesara

Fa o trecere in revista a consumatorilor pentru a vedea ce nevoi ai din punct de vedere al puterii dezvoltate. Un aparat prea slab nu va fi suficient pentru lucrarile tale, in timp ce unul prea puternic se poate dovedi a fi o investitie inutila. Cel mai simplu calcul este sa aduni valorile de pe toate etichetele aparatelor si sa inmultesti totalul cu 1.5. Aceasta este valoarea minima de care vei avea nevoie, surplusul fiind necesar pentru puterea suplimentara din momentul pornirii aparatelor. Cu cat puterea este mai mare, cu atat vei putea folosi mai multi consumatori, sau un numar mai mic, dar pentru mai mult timp.

Tensiunea potrivita

In functie de consumatorii pe care ii folosesti va trebui sa alegi tipul de tensiune eliberata de generator: monofazica sau trifazica. 

Daca ai doar consumatori monofazici, nu ai nici un motiv sa investesti in aparatura cu iesire trifazica. In schimb, daca vei avea nevoie de un singur dispozitiv cu alimentare trifazica, solutia este sa investesti intr-un astfel de aparat.

Generatoarele de curent iti ofera acces la alimentare electrica in aer liber, in zonele din afara retelei nationale de energie sau in locurile in care aceasta este predispusa la caderi frecvente de tensiune. Pentru ca afacerea ta sa nu piarda timp si informatii este bine sa ai o sursa alternativa de curent. In plus, un generator portabil este esential pentru munca de teren.