Agricultorii români au început să folosească rațe în loc de pesticide

FOTO: JA2020/Pixabay.com
FOTO: JA2020/Pixabay.com

Agricultorii români au început să se inspire din practicile ecologice folosite în alte țări. De exemplu, în unele zone ale lumii sunt folosite rațele alergătoare indiene pentru a combate dăunătorii.

Ruxandra Brad, din județul Sibiu, este designer de permacultură și se ocupă de implementarea unor astfel de proiecte, potrivit g4food.ro.

Potrivit ei, rațele indiene sunt foarte eficiente împotriva limacșilor. A folosit păsările pe un teren invadat de moluști. 10 rațe au curățat, într-o săptămână, un lot de 1200 de metri pătrați.

Un boboc de rață costă aproximativ 100 de lei, iar o pasăre adultă este 200 de lei. Păsările pot crescute și pentru carne și ouă. De asemenea, găinațul acestora este un îngrășământ natural eficient. Pe lângă limacși, rațele consumă și fiermi sau insecte.

Tânăra nu recomandă creșterea lor la comun cu rațe albe obișnuite, deoarece acestea se pot împerechea. Rezultă, astfel, „corcituri” care nu mai sunt la fel de eficiente în activitatea de eliminare a dăunătorilor, mai ales a limacșilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.