Agricultor român, amenințat cu executarea silită pentru o datorie de 18 bani

apia
Foto: Facebook / adevarul.ro

Gavrilă Tudor Zinveliu, un preot din satul Bichigiu din județul Bistrița-Năsăud care este și agricultor, a povestit că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) i-a trimis o scrisoare prin care îl amenință cu executerea silită pentru o datorie de 18 bani.

„Mă tot întreb cât o fi cheltuit agenția Apia să-mi spună că am o restanță de 18 bani? Dacă nu plătesc, mă execută silit?”, a scris pe Facebook localnicul din Bichigiu.

Prin scrisoarea trimisă luna trecută, APIA îl înștiința că are o datorie de 0,18 bani la Fondul European de Garantare Agricolă. Înștiințarea a fost trimisă chiar de la București, de la sediul central al APIA.

În cazul în care nu plătea, agricultorul era avertizat că va fi executat silit: „dosarul dvs. va fi transmis către organele de executare silită competente”.

Gavrilă Tudor Zinveliu, care deține mai multe livezi cu meri și un solariu, a explicat pentru adevarul.ro ce s-a întâmplat. Cei 18 bani reprezentau o majorare pentru întârzierea unei plăţi, adică o penalizare la penalizare.

Pentru afacerea din agricultură, Zinveliu a încasat în anii precedenţii subvenţii de la APIA, prin Fondul European de Garantare Agricolă. În 2017 însă, inspectorii instituţiei finanţatoare au constatat că preotul n-a respectat întocmai condiţiile impuse de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la acordarea subvenţiei şi au hotărât să-l penalizeze cu 400 de lei. Înştiinţarea i-a fost trimisă în 2017, an în care preotul a şi plătit cei 400 de lei.

Potrivit lui Zinveliu, amenda a fost plătită mai târziu decât data recomandată, motiv pentru care s-a ales cu penalizarea de 18 bani. Preotul consideră că oficialilor APIA le-ar fi fost mult mai uşor să-şi recupereze datoria de 18 bani direct din contul lui, pe care deja îl cunoşteau, pentru că acolo a primit şi subvenţiile încasate, în loc să cheltuiască bani pe trimiterea unui scrisori tocmai de la sediul central al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.