Adevărul despre Dan Barna. Istoria afacerilor cu bani europeni ale liderului USR

Foto: Dan Barna / Facebook

Rise Project a publicat astăzi o anchetă cu titlul ”Adevărul despre Dan Barna” în care candidatul alianței USR-PLUS pare să aibă mult ”gunoi în curte”, fiind implicat în numeroase proiecte falimentare cu fonduri europene.

Potrivit dezvăluirilor, Dan Barna ”și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală”.

”Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, mai scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Cel puțin trei proiecte pe bani europeni au fost îngropate de DCG: “Punți Comunitare”, “SES-am Deschide-te” și “Biblioteca Bunelor Practici”, fiind inițiate la începutul decadei, înainte ca Dan Barna să ajungă secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene.

Dan Barna, la o ședință a Consiliului Județean Alba. Foto: Rise Project

În toate cazurile, petrecute cu largul concurs al Consiliului Județean Alba, fondurile europene au fost absorbite pe consiliere, burse, cursuri și salarii. La primul proiect, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare, compania lui Barna și a asociatului său Dragoș Jianu, profesor la SNSPA, a câștigat 250.000 de euro ca să administreze proiectul regional în numele CJ Alba.

În 2017, procurorii încep urmărirea pentru deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu, dar clasează o parte din speță în aprilie 2018, mai scrie Rise Project. În centrul numeroaselor contracte suspecte sunt cele cu firma Infogrup, care livrează echipamente către numeroase instituții publice din Alba la prețuri uriașe.

Este doar unul dintre exemplele de proiecte europene prost sau mai deloc implementate de către Dan Barna și apropiații săi (n.r. – pe Facebook, Dan Ilie Barna are 2181 de prieteni), iar sumele totale care s-au plimbat de la Bruxelles către aceștia depășesc cinci milioane de euro.

Cât despre restul proiectelor europene în care s-a impicat și de pe urma cărora a profitat Dan Barna, unul dintre favoriții la calificarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, puteți citi pe Rise Project.