Acuzațiile Adinei Florea în al doilea dosar al Laurei Kovesi

Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro
Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro

Fosta șefa a Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, este cercetată pentru constituirea unui grup infracțional, potrivit unui comunicat de presă trimis de Secția Specială Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

„Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine și dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”, se arată în comunicatul de presă.

Procurorul Adina Florea transmite, prin comunicatul de presă, că Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef DNA, ar fi dat o circulară prin care ar fi admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât și în aceea de martor cu identitate reală.

„Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”, se mai spune în comunicatul de presă.

În aceeași zi în care a fost chemată la audieri, Laura Codruța Kovesi a fost nominalizată de Parlamentul European pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. Urmează o negociere cu reprezentanții Consiliului UE pentru a se stabili cine va fi șeful noului Parchet European.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.