Actorul Mircea Diaconu vrea să candideze la prezidențiale

FOTO: Javicisro/Wikimedia Commons
FOTO: Javicisro/Wikimedia Commons

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu ar urma să-și anunțe, astăzi, pe treptele Ateneului Român, intenția de a candida ca independent la președinția România. Potrivit unor surse politice G4Media, actorul ar urma să fie susținut de o viitoare alianță politică formată dintre Pro România și ALDE.

„Nu voi anunța candidatura, ci intenția de a candida. Mai sunt niște pași, niște eforturi. Potrivit legislației, e greu să parcurgi acești pași până la capăt ca indepedent. Azi o să anunț o intenție, pe parcurs se poate transforma în candidatură, în caz că apare un sprijin”, a declarat Diaconu pentru G4Media.ro.

Informația că Diaconu urmează să candideze a fost anunțată ieri și de organul de propagandă rusă Sputnik, versiunea în limba română. Aceștia mai spus că planul este ca Tăriceanu să renunțe la candidatura proprie.

Mircea Diaconu a devenit senator din partea PNL în 2008. În 2014 a fost votat ca europarlamentar după ce a candidat ca independent.

A debutat în cinematografie în 1971, în filmul „Nunta de piatră”, în regia lui Dan Pița. În 1972 a fost angajat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982. Apoi a trecut la Teatrul Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia și a devenit liber profesionist în 1990. 11 ani mai târziu s-a reangajat în teatru.

În calitate de manager la Teatrul Nottara, a fost implicat într-un scandal de nepotism fiind acuzat că și-a angajat propria soția pe post de regizor artistic gradul I.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a contestat mandatul de senator al lui Diaconu, după ce acesta a îndeplinit concomitent și funcția de director al Teatrului Nottara. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat câștig de cauză ANI.

FOTO: Javicisro/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.