Activitate ca pe front în cimitire. Autoritățile au închiriat un excavator: groparii nu mai fac față numărului mare de morți

cimitir botoșani
Morminte noi într-un cimitir din Botoșani. Foto: Monitorul de Botoșani

Deoarece groparii nu mai fac față înhumărilor din cele două cimitire din municipiul Botoșani aflat în administrarea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC), conducerea instituției a decis să închirieze un excavator care să sape gropi, relatează „Monitorul de Botoșani”.

Numărul deceselor din ultimele zile a impus o activitate ca pe front nu numai în spitale, ci şi în cimitirele botoşănene, mai notează sursa citată.

Marți, 12 octombrie, conducerea SPAPOC a decis să închirieze un excavator care să sape gropi deoarece groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate 7 gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC, pentru „Monitorul de Botoșani”. Ea a mai spus că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare.

Dacă înainte de criza sanitară, în Botoșani erau 5-6 înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a trecut de 10. Datele centralizate arată că, la nivelul municipiului Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă acum numărul acestora s-a dublat.

SPAPOC are 10 gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.