A treia respingere a Olguței. Iohannis: ”Nu are pregătirea de specialitate necesară”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Președintele Klaus Iohannis a respins-o pentru a treia oară pe Olguța Vasilescu, propunerea PSD la Ministerul Dezvoltării.

Șeful statului susține, într-o scrisoare trimisă premierului Viorica Dăncilă, că Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, nu are pregătirea necesară pentru a prelua Ministerul Dezvoltării.

Klaus Iohannis a cerut să i se facă o altă propunere pentru această funcție.

”Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentaţia transmisă, constat că doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă”, a scris Iohannis.

De asemenea, din aceeaşi documentaţie constat că doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguţa Vasilescu nu a promovat şi nu a gestionat politici publice de nivel naţional, iar în calitate de parlamentar a desfăşurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei şi mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experienţa obţinută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii şi protecţiei sociale”, transmite Klaus Iohannis, în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă, informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis: ”Olguța Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparență”

”Faţă de aceste considerente, am decis să resping propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În consecinţă, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, urmează să înaintaţi o altă propunere pentru funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice care, în mod necesar, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea”, a mai punctat Iohannis.

Președintele a mai transmis că Lia-Olguța Vasilescu ”a promovat un cadru lipsit de transparenţă în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicaţi” în perioada în care a condus Ministerul Muncii.