A murit „regina muzicii soul”

Sursa foto: Cecilio Ricardo, U.S. Air Force/Wikimedia Commons
Sursa foto: Cecilio Ricardo, U.S. Air Force/Wikimedia Commons

Cântăreața americană Aretha Franklin a murit la vârsta de 76 de ani, anunță BBC. Artista era grav bolnavă și primea de mai multe săptămâni îngrijire paliativă în casa sa din Detroit.

Mai multe vedete au transmis mesaje pe rețelele sociale, printre care Beyonce, Alicia Keys sau Mary J. Blige.

Starea sa de sănătate a început să se șubrezească în luna martie, când a fost nevoită să-și anuleze două concerte importante. Medicii i-au recomandat atunci să stea cel puțin două luni să se odihnească.

Cel mai recent recital l-a susținut în noiembrie 2017, la gala anuala a Fundației anti-SIDA, înființată de cântărețul britanic Elton John.

Starea de sănătate a artistei s-ar fi agravat în ultimii ani. S-a luptat cu dependența de alcool și fuma foarte mult. De asemenea, în 2010 a fost diagnosticată cu cancer.

Aretha Franklin și-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui ei.

Are patru copii. Primul l-a născut la 13 ani, după o relație cu un coleg de școală.

A fost căsătorită de două ori cu Theodore „Ted” White (1961 – 1969), de care a divorţat din cauza violenţelor domestice, şi cu actorul Glynn Turman (1978 – 1984).

E celebră pentru hituri precum: „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), „Chain of Fools” (1967), „Day Dreaming” (1972), „Jump to It” (1982), „Freeway of Love” (1985) sau „A Rose Is Still A Rose” (1998).

A câștigat 20 de premii Grammy, dintre care opt consecutive, între 1968 și 1975. După această perioadă în care a câștigat trofeul pentru cea mai bună solistă R&B, ziariștii au denumit categoria „premiul Aretha”.

În 2005 a primit din partea președinției SUA Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție acordată unui civil, iar în ianuarie 2009 a cântat la ceremonia de învestitură a lui Barack Obama.

Sursa foto: Cecilio Ricardo, U.S. Air Force/Wikimedia Commons