A murit ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților era internat de o lună după ce a fost infectat cu coronavirus

ÎPS Pimen FOTO: Captură Youtube
ÎPS Pimen FOTO: Captură Youtube

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit noaptea trecută, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, anunță Trinitas TV și Basilica.ro, agenția de presă a Bisericii Ortodoxe Române.

Pe 20 aprilie, ierarhul a fost transportat de la Suceava la București cu un elicopter SMURD, după ce a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus.

S-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăști, din Buzău. A absolvit Teologia la București, în 1957, iar mai târziu a făcut studii de specializare la Universitatea din Koln. A trecut la monahism, la Mănăstirea Neamț, din 1951.

Între 1977 și 1982 a fost în misiuni ale Bisericii Ortodoxe Române în Statele Unite ale Americii, Canada și Israel.

La 10 ianuarie 1982 este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Apoi, la  24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, fiind instalat ca episcop la Suceava la 3 martie 1991.

În octombrie 2007 CNSAS a ajuns la concluzia că, potrivit documentelor studiate, Pimen a avut legături atât cu Securitatea, cât si cu Direcția de Informații Externe (DIE), el având numele conspirative „Sidorovici” și, respectiv, „Petru”.

Pe data de 15 martie 2011 Curtea de Apel București a decis să respingă apelul arhiepiscopului Pimen la hotărârea CNSAS din 2007 prin care a fost deconspirat ca turnător al Securității. Pimen Zainea a fost racolat de Securitate în 1975, pe când era la Mănăstirea Putna. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în mod irevocabil recursul său în data de 18 octombrie 2012, confirmând soluția dată de instanța de fond privind colaborarea cu Securitatea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.