A murit actrița Rona Hartner

rona hartner
Foto: Rona Hartner (Facebook)

Actrița Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani, după ce în ultimii ani s-a luptat cu cancerul.

„Rona a fost lumină.

A fost cel mai curajos si cel mai luminos Om pe care l-am cunoscut vreodata. Nu se dadea in laturi de la nimic, dansa, canta, picta, juca, iubea…toate cu aceeasi bucurie.

Impartea totul cu cei de alaturi. Mai putin tristetile – erau singurele care le tinea pentru ea. In rest …dadea totul si se dadea cu totul.

Ne-am cunoscut aproape copile si niciodata in toti anii acestia Rona n-a fost altfel. Nu a schimbat-o nimic. Niciodata!

Se supara rar, era toata lumina si zambet si bucurie. Si asa va ramane! Lumină, si zambet si bucurie!

Chiar daca a plecat puțin sa se odihneasca Rona ramane aici. Mereu o voi povesti frumos, cu bucurie.

Mereu imi voi aduce aminte de rasul ei puternic, de hainele colorate, de felul ei curajos de a fi, de muzică, de lumina si iubirea ce o facea sa fie Ea.

Zbor lin spre lumină, fată dragă! Ramai parte din lumea mea mereu!”, a scris pe Facebook Imelda Antonescu, o prietenă a actriței.

Rona Hartner a fost diagnosticată cu cancer la colon și ficat în anul 2019. A făcut tratament și a învins cancerul pe moment, însă din păcate în acest an boala a recidivat și i-au apărut metastaze la plămâni și la creier.

În urmă cu o lună, actrița declara pentru publicația ciao.ro că una dintre metastazele de pe creier a crescut.

„Trec printr-o mică încercare de sănătate. Nu știu dacă voi face sărbătorile în țară sau în Canada, cu familia mea! Nu prea pot să îmi programez nimic pentru că a crescut, una din metastaze a devenit puțin rebelă, cea de pe creier. În timp ce tot organismul este vindecat a apărut o metastază puțin rebelă și trebuie să o țin în frâu acum și să fac radioterapie”, spunea ea la acea dată.

Actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră, Rona Hartner s-a născut la 9 martie 1973 în București, fiind de origine germană pe linie paternă și română pe linie maternă.

Din 1979 până în 1991 a învățat la şcoala germană din București, iar din anul 1992 a început să studieze la Academia de Teatru și Film din București.

Patru ani mai târziu, regizorul francez Tony Gatlif i-a acordat rolul principal în filmul „Gadjo dilo – Străinul nebun”, care s-a filmat în România. Pentru această prestație, Rona a primit Leopardul de aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Tot în 1996 a jucat în coproducția franco-română „Asfalt-Tango”, regizată de Nae Caranfil.

Un an mai târziu, în 1997, a plecat în Franța, unde a jucat în thrillerul „Nekro” regizat de Nicolas Masson. În 1998 a revenit în țară pentru a juca în filmul „Dublu extaz” al lui Iulian Mihu, potrivit Wikipedia.org.

Ulterior s-a stabilit în Paris, s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano și a născut o fată. În anul 2008 cei 2 au divorțat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.