A murit actrița Draga Olteanu Matei

Draga Olteanu Matei FOTO: Wikimedia Commons
Draga Olteanu Matei FOTO: Wikimedia Commons

Actrița Draga Olteanu Matei a murit în cursul nopții de marți spre miercuri, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” din Iași, dr. Diana Cimpoeșu. Draga Olteanu Matei a fost transferată, vineri seară, de la Spitalul Piatra Neamț la Iași, după ce a suferit o hemoragie digestivă superioară.

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa „Ziariştii” de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. A primit mai multe premii de-a lungul carierei: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

În 2014, i-a fost înmânat, de către principesa Margareta, Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.