A înflorit laleaua pestriță, o plantă rară din România. Locurile unde poate fi admirată

laleaua pestriță
Foto: Romsilva / Facebook

Laleaua pestriță, o plantă rară și protejată din România, a înflorit, a anunțat Romsilva într-o postare pe Facebook.

Specialiștii Romsilva au atras atenția ca turiștii să nu rupă aceste flori deoarece ele sunt protejate, iar amenzile sunt mari. Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei.

„Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou, atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată.

Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva. Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai.

Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână.

Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri”, a transmis Romsilva.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.