A început „Rabla pentru electrocasnice”. Cât primiți pentru frigidere și mașini de spălat vechi

Ministerul Mediului a dat startul, începând de astăzi, programului „Rabla pentru electrocasnice”. Campania constă în acordarea unor tichete valorice pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică din clasa A++ și A+++ din următoarele categorii: mașini de spălat rufe, frigidere și combine sau lăzi frigorifice sau aparate de aer condiționat.

„Este un program 100% nou, mult așteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și prietenoase cu mediul”, declara ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, după ce proiectul a fost pus în dezbatere publică.

Pentru a intra în acest program, cei interesați trebuie să acceseze aplicația electronică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în campanie.

Apoi, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați de Ministerul Mediului, de unde vor achiziționa ce electrocasnice își doresc. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program, iar diferența va fi suportată de către cumpărător.

Se pot achiziționa mai multe electrocasnice în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Valoarea tichetelor a fost stabilită astfel: 

  • 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
  • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
  • 300 lei pentru aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.