A fost stabilită ziua din care dosarul cu șină și copiile după acte nu vor mai fi cerute de instituțiile publice

FOTO: RosZie/Pixabay.com
FOTO: RosZie/Pixabay.com

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că nicio instituție publică nu mai are voie să mai ceară copii după acte emise de statul român sau celebrul dosar cu șină începând cu data de 1 iulie, anul acesta.

De asemenea, ministrul a mai spus că până în 2026 se dorește implementarea cloudului guvernamental și a Platformei Naționale de Interoperabilitate, prin care toate instituțiile vor putea comunica între ele.

„Până atunci, sigur că legea noastră se aplică şi cel puţin nu ni se vor mai cere copii după acte. Adică vom prezenta originalele şi funcţionarul din spatele ghişeului va face aceste copii”, a precizat ministrul Burduja.

El a anunţat că din luna mai va fi disponibilă o nouă aplicaţie pentru identitatea digitală. „Mai rezolvăm un lucru la nivelul lunii mai, în acest an identitatea digitală. Din luna mai vom avea o aplicaţie nouă eRO-ID care va însemna că vom face o poză la cartea de identitate, ne vom face nouă o poză, vom face un video cu noi şi împrejurimile, să nu fie un deep-fake, să nu fim constrânşi.

Un funcţionar de la Autoritatea pentru Digitalizarea României ne va valida aceste trei elemente şi ne va emite un utilizator şi o parolă, fără să mai trebuiască să mergem la ghişeu pentru a primi aceste credenţiale”, a explicat Sebastian Burduja.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.