A fost găsită cea mai bine păstrată dovadă a unei crucificări din vremea romanilor

dovada crucificare romani marea britanie
Foto: Albion Archaeology

În Cambridgeshire, Marea Britanie, a fost descoperită cea mai bine păstrată dovadă a unei crucificări din vremea romanilor, relatează publicația „The Guardian”.

În timpul unor excavări desfășurate în localitatea Fenstanton a fost găsit un schelet vechi de 1.700 – 1.900 de ani care avea un cui ce străpungea osul călcâiului drept.

Astfel de descoperiri sunt extrem de rare deoarece de regulă cuiele erau refolosite, însă în acest caz cuiul din călcâi s-a îndoit și s-a fixat în osul victimei, relatează BBC. De asemenea, de obicei oamenii crucificați nu erau îngropați într-un mormânt dintr-o așezare, așa că rămășițele lor nu mai pot fi găsite.

dovada crucificare romani marea britanie
Foto: Albion Archaeology

În vârstă de 25-35 de ani la momentul morții, bărbatul a fost îngropat cu brațele așezate pe piept într-o structură de lemn, într-un cimitir recent descoperit dintr-o așezare romană din actualul Fenstanton.

dovada crucificare romani marea britanie
Foto: Albion Archaeology

Inițial, scheletul nu părea unul foarte interesant. Însă odată ce rămășițele au fost duse la un laborator din Bedford, oamenii de știință au descoperit un cui ce străpungea osul călcâiului drept (calcaneum). Experții spun acum că acest schelet este cea mai bună dovadă fizică a unei crucificări din lumea romană.

„Este pentru prima dată că un schelet a fost excavat arheologic, iar în el a fost găsit un cui. Știm multe lucruri despre crucificare; cum, unde și când era practicată – din relatările istorice. Dar aceasta este prima dovadă tangibilă când vedem cu adevărat cum funcționa”, a declarat David Ingham, manager de proiect la Albion Archaeology.

Analiza a fost realizată de Corinne Duhig, o arheologă celebră de la Universitatea din Cambridge, care a ajuns la concluzia că acel cui se regăsea acolo deoarece persoana în cauză fusese crucificată.

dovada crucificare romani marea britanie
Foto: Albion Archaeology

Descoperirea este cu atât mai remarcabilă deoarece e foarte neobișnuit ca trupul unui crucificat să fie cerut de comunitate, adus înapoi în așezare și înmormântat alături de ceilalți locuitori, mai notează „The Guardian”.

dovada crucificare romani marea britanie
Foto: Albion Archaeology

Cazul din Marea Britanie reprezintă doar cea de-a patra dovadă fizică a unei crucificări. În cazul a două descoperiri nu s-a păstrat și cuiul. În cel de-al treilea caz, o descoperire făcută în Israel în 1968, a fost găsit și un cui ce străpungea călcâiul, însă rămășițele nu sunt la fel de bine conservate precum cele din Marea Britanie.

Această nouă descoperire a fost făcută în anul 2017, iar de atunci scheletul a fost analizat de oamenii de știință. Concluziile analizei au fost publicate abia acum, în revista științifică „British Archaeology”.

Datarea cu radiocarbon a arătat că bărbatul a trăit cândva între 130 și 360 d.Hr., ceea ce înseamnă că oasele sunt vechi de 1.661-1.891 de ani.