A fost emis un nou Cod portocaliu: ploi torențiale, vijelii, vânt de 80 km/h, grindină de mari dimensiuni

nori furtună cod ploi torențiale ploaie
Foto: turmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod portocaliu de vreme rea. Codul portocaliu este valabil în intervalul duminică, 14 iunie, ora 13.00 – luni, 15 iunie, ora 3.00.

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii.

În total vor fi afectate 35 de județe. Singurele județe care nu se află sub cod portocaliu sunt Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. Capitala și zona de litoral nu se află nici ele sub cod portocaliu.

În după-amiaza zilei de duminică (14 iunie) și în prima parte a nopții de duminică spre luni (14/15 iunie), în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) și frecvente descărcări electrice.

cod portocaliu
Sursa: ANM

ANM a actualizat și Codul galben emis în urmă cu câteva zile. Acesta este valabil în intervalul duminică, 14 iunie, ora 10.00 – marți, 16 iunie, ora 10.00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În cursul săptămânii viitoare gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.