A fost descoperită o rețea fascinantă de peșteri în marmură în România. FOTO

peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

Participanții la o tabără de speologie din Munții Apuseni au descoperit un labirint fascinant de peșteri în marmură sau calcar cristalizat, anunță ONG-ul Apuseni Spirit, organizația care a inițiat tabăra.

Rețeaua de peșteri se află în zona satului Luminești, aflat în comuna Sohodol din județul Alba.

„Sub îndrumarea atentă a domnului Mirel Leahu, tabăra de speologie din perioada 18-27 august din Luminesti, comuna Sohodol, a fost o reușită de neegalat în explorarea subterană. Inițiată de Asociația Apuseni Spirit, în cadrul proiectului de dezvoltare turistică, această aventură a adus la lumină un secret ascuns în Platoul Poieni – un labirint de peșteri în calcar cristalizat, numit cu mândrie „Ținutul Pesterilor în Marmură”.

peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)
peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

Amplasate strategic între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au reprezentat întotdeauna o enigmă intrigantă. Echipa condusă de domnul Mirel Leahu a preluat provocarea de a dezvălui aceste comori subterane. Cu rezultate uluitoare, a fost descoperită o întreagă rețea de peșteri în marmură sau calcar cristalizat în inima Platoului Poieni.

În timpul taberei de speologie, participanții au adus la lumină frumusețea ascunsă a acestui univers subteran, identificând o serie de peșteri cu potențial turistic. Inițiativa Asociației Apuseni Spirit a devenit un motor de mobilitare, când estimările inițiale privind existența între 5 și 10 astfel de formațiuni s-au dovedit a fi mult subevaluate”, se arată într-un comunicat de presă al ONG-ului.

peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)
peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

„Împreună cu domnul cercetător Marius Kenesz de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, arhivele din 1980 au dezvăluit un impresionant număr de 102 peșteri verificate, la care s-au adăugat cel puțin 10 altele.

Printre aceste descoperiri excepționale, Avenul lui Gil a strălucit, un fenomen carstic ce nu poate fi trecut cu vederea. Cu o dezvoltare estimată de cel puțin 1 kilometru.

peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)
peșteri marmură apuseni
Foto: Apuseni Spirit (Facebook)

Rezultatul remarcabil al taberei de speologie din Luminesti marchează începutul unei serii de explorări și documentări a fenomenelor carstice din zonă. Asociația Apuseni Spirit își propune să transforme această inițiativă într-o tradiție anuală, invitând cluburi de speologie din toată țara și din străinătate să se alăture și să aducă contribuții valoroase la dezvăluirea unor noi descoperiri”, a mai transmis asociația.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.