A fost descoperită o celulă a sistemului imunitar ce a ucis 10 tipuri de cancer

celulă cancer organism bacterie
Foto: skeeze / pixabay.com

O celulă a sistemului nostru imunitar ar putea fi folosită pentru a trata toate tipurile de cancer, susțin cercetătorii, relatează BBC.

Noua tehnică ar putea fi folosită pentru a ucide diferite tipuri de celule cancerigene, inclusiv la sân și la prostată.

O echipă de la Universitatea Cardiff din Mare Britanie a descoperit o metodă de a ucide diferite tipuri de cancer în laborator, inclusiv la sân, la plămâni și la prostată.

Cercetarea a fost publicată în revista științifică „Nature Immunology”. Deocamdată, metoda nu a fost testată pe pacienți, însă cercetătorii spun că ea are un „potențial enorm”.

Potrivit BBC, oamenii de știință căutau metode „neconvenționale” prin care sistemul imunitar să atace tumorile. Ei au descoperit o celulă numită celula-T în sângele uman. Aceasta este o celulă a sistemului imunitar care poate scana organismul pentru a evalua dacă există o amenințare în corp care trebuie înlăturată.

Cercetătorii au descoperit că celula-T poate ataca numeroase tipuri de cancer.

10 tipuri de cancer ucise de celula-T

 

„Există șansa de a putea trata orice pacient. Anterior, nimeni nu credea că acest lucru este posibil. Avem astfel perspectiva unui tratament pentru toate cancerele – un singur tip de celulă-T care ar putea distruge diferite tipuri de cancer”, a declarat profesorul Andrew Sewell pentru BBC.

Echipa de la Universitatea Cardiff a descoperit că celula-T și receptorii de pe suprafața sa pot descoperi și ucide în laborator o mare varietate de cancere, inclusiv la plămâni, la colon, la sân, la prostată, la rinichi, de piele, ovarian, osos, de col uterin și leucemie.

Nu doar că celulele-T au distrus celulele canceroase, însă ele au lăsat țesutul sănătos neatins.

Deocamdată nu se știe cu exactitate care este procesul prin care celulele-T fac acest lucru, însă receptorii celulelor-T interacționează cu o moleculă numită MR1, care se află pe suprafața tuturor celulelor din corpul uman.

Pași spre un tratament universal anti-cancer

 

Se crede că MR1 este cea care „trage un semnal de alarmă” asupra metabolismului alterat care are loc în interiorul unei celule canceroase, informând astfel celulele-T.

La ora actuală există deja terapii pentru cancer bazate pe celule-T, iar dezvoltarea imunoterapiei reprezintă unul dintre cei mai mari pași făcuți în direcția găsirii unui leac pentru cancer.

BBC dă ca exemplu CAR-T, un medicament făcut prin modificarea genetică a celulelor-T ale pacienților pentru a căuta și a distruge cancerul. Însă această abordare este foarte specifică și funcționează doar pe un număr limitat de cancere (de exemplu, nu a avut succes în eliminarea cancerelor solide, care tind să dezvolte tumori, ci mai degrabă în cancerele de sânge, precum leucemia).

Oamenii de știință de la Cardiff spun că noua cercetare ar putea duce, în timp, la crearea unui tratament „universal” pentru cancer.

Deocamdată, testele au fost făcute doar pe animale și pe celule în laborator. Este nevoie de mai multe verificări înainte de a începe testele pe oameni.

Foto: skeeze / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.