A fost descoperit un sarcofag din plumb din epoca romană, vechi de 2.000 de ani

sarcofag
Foto: Premiere Urgence Internationale

Arheologii au descoperit un sarcofag din plumb vechi de 2.000 de ani, ce datează din perioada romană, într-o necropolă (cimitir) din Fâșia Gaza, relatează CNN.

Necropola se află la circa 500 de metri de mare. Cercetătorii sunt de părere că sarcofagul i-ar fi putut aparține unei persoane importante, a declarat pentru sursa citată Jehad Yasin, directorul pentru muzee și săpături arheologice de la Ministerul Turismului și Antichităților din Palestina.

Romanii sunt cunoscuți pentru faptul că știau cum să prelucreze plumbul. Ei utilizau acest metal pentru construirea țevilor ce alcătuiau rețeaua de apă. Cuvântul „plumb” din limba română vine din latinescul „plumbum”, iar cuvântul englezesc „plumbing” („instalații sanitare”) are aceeași origine.

Necropola a fost descoperită în 2022, în cadrul săpăturilor arheologice finanțate de British Council, și realizate în colaborare cu Premiere Urgence Internationale, o organizație umanitară din Franța care s-a implicat în mai multe proiecte de protejare a patrimoniului cultural din Gaza.

În interiorul sarcofagului s-au descoperit oase care urmează să fie analizate de specialiști pe parcursul următoarelor două luni.

„Sarcofagul s-a conservat excelent deoarece a rămas închis și sigilat”, a anunțat Ministerul Turismului și Antichităților.

Începând de anul trecut, arheologii francezi și palestinieni au descoperit 85 de morminte individuale și colective în necropola romană de 3.500 de metri pătrați.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.