A fost descoperit în Europa un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2

FOTO: rnoid/Pixabay.com
FOTO: rnoid/Pixabay.com

O echipă de cercetători de la Universitatea Angliei de Est (UEA), Societatea Zoologică Londoneză (ZSL) și Public Health England (PHE) a descoperit un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.  Noul virus a fost descoperit la lilieci cu potcoavă, potrivit SciTechDaily.

Oamenii de știință nu au descoperit însă dacă acest nou virus a fost transmis la oameni sau că acest lucru ar putea să se întâmple dacă nu suferă mutații.

Cercetătorii au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoavă din Sommerset, Gloucestershire și Țara Galilor și le-au transmis pentru a fi analizate la Public Health England.

Secvențierea genetică a mostrelor a descoperit un nou coronavirus la lilieci pe care cercetătorii l-au numit „RhGB01”.

Acesta este primul sarbecovirus (SARS-CoV) – o specie de coronavirus înrudită cu SARS-CoV-2 – descoperit la liliecii mici cu potcoavă și primul descoperit în Marea Britanie.

Echipa afirmă că liliecii purtau aproape sigur virusul de foarte mult timp și că el nu a fost descoperit până acum pentru că nu s-au făcut teste în acest sens în Marea Britanie.

„Liliecii mici cu potcoavă sunt găsiți în Europa, Africa, Asia și Australia și liliecii pe care noi i-am testat să află la extremitatea vestică a habitatului lor. Virusuri similare au fost găsite în alte specii de lilieci cu potcoavă din China, Asia de Sud-Est și Europa de Est.

Cercetarea noastră extinde atât arealul geografic cât și cel de specii afectate de aceste tipuri de virusuri și sugerează că ele sunt mai răspândite. Aceși lilieci au purtat virusul aproape cu siguranță pentru o perioadă foarte lungă de timp – probabil de ordinul miilor de ani”, a declarat Diana Bell, o expertă în boli zoonotice emergente de la Facultatea de Biologie a UEA.

Coronavirusul descoperit în Marea Britanie nu reprezintă un pericol pentru oameni deoarece partea care îi permite să se atașeze de celule pentru a le infecta (cum este proteina Spike în cazul SARS-CoV-2) nu este compatibilă cu celulele umane.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.