A fost deschis cel mai nou refugiu din Munții Făgăraș. Are fotovoltaice, lumină, prize USB și arată senzațional

refugiul scara
Foto: Asociația Montană Carpați (Facebook)

Asociația Montană Carpați a construit un nou refugiu în Munții Făgăraș. Este vorba despre refugiul Scara, ridicat aproape de Vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din România.

„Este poziționat într-un punct cheie pentru siguranța montaniarzilor: în vecinătatea traseului de creastă și a Custurii Sărății, un segment abrupt și dificil care deschide calea către Vârful Negoiu (2.535 m). Să fie cu folos celor care se aventurează în drumeții pe cea mai provocatoare creastă din Carpații noștri!”, au anunțat reprezentanții asociației pe pagina oficială de Facebook.

„Sperăm să-ți fie de folos montaniardule obosit, înfrigurat, prins de ploaie sau de vânt, să te ajute să-ți continui cu bine drumul! După o lună de lucrări în creastă și colaborarea a zeci de voluntari și parteneri, le mulțumim tuturor pentru sprijin! Ne bucurăm că Scara ne-a unit forțele, ca să-l putem da comunității!”, a mai transmis ONG-ul.

Refugiul a fost deschis la data de 20 august, după 26 de zile petrecute de voluntari pe creastă.

Refugiul are panouri fotovoltaice, astfel încât este alimentat cu curent electric. Are lumină, iar turiștii își pot încărca telefoanele mobile și alte dispozitive la prizele USB.

Scara are o capacitate de până la 18 persoane: 7 locuri pe bancheta de sus, 7 locuri pe bancheta de jos și, la nevoie, încă 4 locuri jos, pe podea.

Refugiul va fi foarte util pentru drumeții ce ajung în zonă, mai ales în caz de furtuni, ploi, descărcări electrice, grindină și alte intemperii, dar și dacă este, de exemplu, foarte cald (montaniarzii vor putea sta aici la umbră).

refugiul scara
Foto: Asociația Montană Carpați (Facebook)

Asociația Montană Carpați (AMC) a publicat și o serie de reguli pe care turiștii trebuie să le respecte atunci când stau în refugiu:

„Folosește spațiul cu ceilalți în gând – refugiul este pentru toți; ocupă un singur loc și fă loc altora care ajung aici mai târziu în noapte, obosiți.

Dacă ai cort, te simți bine și vremea îți permite, instalează-l. Amintește-ți că refugiile au rolul de a adăposti oamenii în caz de pericol.

Contribuie la curățenia refugiului și ia cu tine, la plecare, ambalajele de mâncare și alte deșeuri (și nu uita să închizi ușa bine în urma ta!).

În timp ce-ți încarci tu bateriile la căldură și adăpost, sperăm să te ajute și lumina din refugiu, și locul în care-ți poți încărca telefonul. Asigură-te că prizele și întrerupătoarele rămân funcționale și după ce pleci. Le vei folosi și data viitoare!”, au transmis reprezentanții AMC.

De asemenea, reprezentanții AMC îi roagă pe turiști ca atunci când pleacă de la refugiu să închidă ușa, astfel încât să nu intre apa de ploaie în interior.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.