A fost creată „capsula sinuciderii asistate”. Mașinăria va fi lansată în acest an

capsula sinuciderii asistate elveția
Foto: Sarco

Compania Sarco, ce a creat „capsula sinuciderii asistate”, plănuiește să o lanseze în 2022 în Elveția, țară unde această practică este legală, relatează BBC.

Capsulele sunt printate 3D, iar reprezentanții Sarco au discutat deja cu un expert juridic care a ajuns la concluzia că „mașinăria” nu încalcă nicio lege elvețiană.

Însă alți avocați s-au arătat sceptici cu privire la invenția Sarco. Iar organizația Dignitas, care se ocupă de persoanele care vor să se sinucidă asistat, a transmis că este puțin probabil ca această capsulă să fie „acceptată”.

Sinuciderea asistată, care este legată în Elveția, este o practică prin care o persoană primește mijloacele necesare pentru a-și lua singură viața. În 2020 aproximativ 1.300 de oameni s-au sinucis asistat în această țară.

Metoda obișnuită folosită în Elveția în acest moment este de a-i oferi persoanei care vrea să se sinucidă mai multe lichide care, dacă vor fi înghițite, îi vor produce moartea.

Însă capsula funcționează altfel. Ea poate fi amplasată oriunde, iar interiorul ei este inundat cu azot. Astfel, nivelul de oxigen se reduce rapid. Persoana din capsulă și-ar pierde cunoștința și ar muri în aproximativ 10 minute.

Capsula este activată din interior și are și un buton de urgență pentru a putea ieși.

Dacă mașinăria va fi până la urmă aprobată, ea nu va fi scoasă la vânzare pe piață. Creatorul capsulei, medicul Philip Nitschke, a declarat că plănuiește să pună pe internet, gratuit, planurile necesare pentru construcția capsulei, astfel încât oricine să poată downloada designul.

Scopul său este acela de a scoate procesul sinuciderii din sfera medicală, a declarat el într-un interviu publicat pe siteul Exit International, o organizație pro-eutanasie pe care a fondat-o.

„Vrem să eliminăm din proces orice tip de analiză psihiatrică și să îi permitem individului să controleze el însuși metodele”, a mai spus Nitschke, care de-a lungul timpului a desfășurat numeroase campanii pentru dreptul de a muri, ceea ce i-a adus porecla „Doctorul Moarte”.

Nitschke a primit și critici pentru capsulă, unele voci susținând că designul său futuristic încearcă să confere morții o imagine atrăgătoare.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube și puteți vedea și alte reportaje și interviuri.