A fost Albert Einstein un susținător al astrologiei?

einstein
Foto: ParentRap / pixabay.com

Numeroase site-uri din România promovează ideea că Albert Einstein ar fi fost un susținător al astrologiei. Pentru a proba acest lucru este reprodus un citat în care fizicianul ar fi spus că „astrologia este o știință” și totodată un fel de „elixir al vieții pentru omenire”.

Citatul este preferatul multor site-uri de astrologie, misticism, astrologie medicală, ezoterism sau tarot din România, care îl folosesc în speranța că numele lui Albert Einstein alăturat astrologiei va conferi credibilitate acestui domeniu.

„Astrologia este o știință în sine și conține un corp de cunoștințe edificator. Am învățat multe lucruri de la ea și îi sunt foarte îndatorat. Datele geofizice pun în lumină influența stelelor și a planetelor asupra vieții pe pământ. De aceea astrologia este ca un elixir al vieții pentru omenire”, falsul citat atribuit lui Albert Einstein (traducerea în limba română oferită în “Albert Einstein. Cuvinte memorabile culese și adnotate de Alice Calaprice”, editura Humanitas).

De fapt, așa-zisa susținere a astrologiei de către omul de știință nu este decât un mit vechi de câteva decenii, dar care a fost răpândit pe scară largă odată cu apariția și dezvoltarea internetului.

Într-un articol publicat în anul 2007 („The End of the Einstein-Astrology-Supporter Hoax”) în revista americană „Skeptical Inquirer”, Denis Hamel a demonstrat că citatul atribuit fizicianului este o invenție.

Albert Einstein despre astrologie: „dușmanul lăuntric” al lui Kepler

Potrivit autorului, cel mai probabil, citatul atribuit în mod eronat lui Einstein a fost inventat de Carl Heinrich Huter, autorul unui calendar astrologic german pe anul 1960 (publicat la sfâșitul anului 1959), acest calendar fiind primul document în care a fost identificat citatul. Așadar, cel mai probabil, citatul a fost scris inițial în limba germană.

Ulterior, citatul a fost preluat de astrologul canadian de origine elvețiană Werner Hirsig, într-o lucrare din 1965.

Mai mult, potrivit lui Denis Hamel, se pare că Einstein a folosit cuvântul „astrologie” o singură dată în scrierile sale, însă nu pentru a o susține, ci pentru a o critica, într-un pasaj în care voia să îl scuze pe astronomul Johannes Kepler (1571-1630) deoarece a practicat și astrologia pentru a-și asigura un trai mai bun.

„Cititorul ar trebui să rețină observațiile [lui Kepler] despre astrologie. Ele arată că dușmanul lăuntric, învins și devenit inofensiv, nu este totuși mort de-a binelea”, a scris fizicianul în 1951 (traducerea în limba română oferită în “Albert Einstein. Cuvinte memorabile culese și adnotate de Alice Calaprice”, editura Humanitas). Așadar, pentru Einstein, astrologia era „dușmanul lăuntric” al lui Kepler, arată Hamel.

Potrivit lui Alice Calaprice, editor al lucrării ce conține cuvintele memorabile ale lui Einstein, citatul despre astrologie este „un exemplu excelent de citat fabricat de cineva și atribuit lui Einstein, în scopul de a conferi credibilitate ideii”.