A crescut nivelul radiațiilor de la Cernobîl. Autoritățile anunță că „a fost depășit nivelul de control”

cernobîl
Foto: FreeCreativeStuff / pixabay.com

Parlamentul Ucrainei a anunțat că nivelul de radiații de la Cernobîl a crescut, după ce ieri s-au dat lupte dure chiar în zona de excludere a fostei centrale nucleare, relatează „The Independent”.

Cernobîlul a fost capturat ieri de trupele rusești.

Concret, autoritățile ucrainene au anunțat că nivelul radiațiilor „a depășit nivelul de control” în mai multe locuri.

Rusia, în schimb, susține că nivelul radiațiilor este normal. Totodată, rușii au trimis forțe militare care să securizeze zona.

Datele provenite de la sistemul automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere de la Cernobîl arată că nivelul de control al radiațiilor gamma a fost depășit în mai multe puncte de observație (acestea apar ca puncte roșii pe harta de mai jos).

cernobîl radiații crescute
Sursa: Parlamentul Ucrainean

Potrivit Parlamentului, în acest moment „este imposibil să stabilim motivele acestei schimbări din zona de excludere din cauza ocupației și a luptelor care se dau în acest teritoriu”.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia a transmis că nivelul radiațiilor este normal.

Foto: FreeCreativeStuff / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.