9 membri dintr-o familie au murit după ce au consumat o mâncare congelată timp de 1 an

tăiței paste
Sursa: RitaE / pixabay.com

9 membri ai unei familii din China au murit după ce au mâncat tăiței din porumb făcuți în casă. Tăițeii fuseseră ținuți în congelator un an de zile, iar în acest timp în ei s-a acumulat o substanță toxică, au anunțat autoritățile care au investigat cazul, potrivit „The Independent”.

Substanța toxică responsabilă de moartea celor 9 persoane este acidul Bongkrek, o toxină produsă în nucă de cocos sau porumb fermentat contaminat de bacteria Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans.

În urma incidentului, Comisia Națională de Sănătate din China le-a transmis oamenilor să evite să consume mâncăruri ce conțin orez sau făină fermentată.

Tragedia s-a produs în dimineața zilei de 5 octombrie, când cei 12 membri ai familiei ce locuia în orașul Jixi din nord-estul Chinei s-a așezat la masă pentru a lua micul-dejun. În vreme ce 9 dintre ei au mâncat tăițeii făcuți în casă (cunoscuți și sub numele de Suantangzi), 3 dintre copii nu au vrut să îi mănânce deoarece nu le-a plăcut gustul. Suantangzi sunt un tip de tăiței groși făcuți din făină de porumb fermentată.

Celor 9 care au mâncat tăițeii li s-a făcut rău în următoarele ore, iar până pe 11 octombrie 8 dintre ei au murit. O a noua persoană a murit în spital pe 19 octombrie.

În tăiței, precum și în fluidul gastric al celor decedați, a fost descoperită o concentrație mare de acid Bongkrek, mai notează sursa citată.

Gao Fei, de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din provincia Heilongjiang, a declarat că intoxicarea cu acid Bongkrek este adesea fatală.

„Acesta poate afecta grav multe organe umane, inclusiv ficatul, rinichii, inima și creierul”, a spus el.

Potrivit experților, la ora actuală nu există un antidot pentru intoxicarea cu acest acid, iar odată ce o persoană s-a intoxicat, ea are un risc cuprins între 40% și 100% de a nu supraviețui.

Simptomele intoxicării cu acid Bongkrek apar la câteva ore de la consumul mâncării contaminate, și includ dureri, transpirații, o slăbiciune generală și ulterior comă. Decesul poate surveni în 24 de ore de la intoxicare.

Sursa: RitaE / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.