9 martie, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989

FOTO: Taken/Pixabay.com
FOTO: Taken/Pixabay.com

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie drept zi comemorativă a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, iar Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 decembrie 2011.

Potrivit legii, în data de 9 martie a fiecărui an, parlamentul, preşedintele României, guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea deţinuţilor politici anticomunişti, fondurile necesare pentru evenimente specifice fiind asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice.

În evidențele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România se arată că în jur de 600.000 de persoane au fost condamnate pe criterii politice, în perioada 1945-1989.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici.

IICCR și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București au identificat în arhive aproximativ 93.000 de fișe de foști deținuți politici care au trecut prin închisori și lagăre de muncă, în perioada 1945-1989, însă se estimează că numărul real al condamnărilor politice a fost mult mai mare, deoarece mulți deținuți politici au fost închiși fără procese.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.