8 motive surprinzătoare pentru care poți fi reținut la aeroport

obiecte interzise în avion
Foto: RyanMcGuire / pixabay.com

Recent, actorul Arnold Schwarzenegger a fost reținut timp de aproape 3 ore pe Aeroportul din Munchen deoarece nu a declarat un ceas Audemars Piguet evaluat la peste 10.000 de euro. În acest context, BBC a alcătuit o listă cu 8 motive care îți pot încurca planurile de călătorie.

Bunuri nedeclarate, substanțe inflamabile sau documente deteriorate – toate pot fi motive pentru care să fii reținut de autorități. Ca să fii sigur că nu ajungi să pierzi zborurile de legătură sau nu ești ținut cu orele în birourile vamale, e bine să-ți iei anumite măsuri de precauție și să eviți unele obiecte.

1. Documente de călătorie invalide sau deteriorate

Reglementările privind documentele de călătorie variază în funcție de companie aeriană și de țară. Pentru a te urca în avion trebuie ca ele să nu fie expirate și să fie valabile încă o anumită perioadă de timp. Cel mai adesea, se solicită ca pașaportul să fie valabil cel puțin 6 luni din acel moment.

În plus, este important să verifici că fotografia și datele personale din pașaport sunt vizibile și clare, fără ștersături, pagini rupte sau pătate. Documentele de călătorie deteriorate pot să nu fie acceptate. Dincolo de pașaport, este posibil să ai nevoie și de alte documente atunci când vizitezi o anumită țară: viză sau dovada vaccinării împotriva unor boli.

Nu este numai cazul vaccinării împotrivia SARS-COV-2 (ce cauzează COVID-19), ci și împotriva altor virusuri. De exemplu, multe țări solicită ca persoanele care au călătorit recent în țări unde circulă virusul febrei galbene (din Africa și America de Sud) să facă dovada vaccinării împotriva acestui patogen.

2. Obiecte interzise în bagaje

Mulți pasageri consideră că dacă nu circulă cu substanțe ilegale, atunci bagajele lor sunt în regulă. Însă nu este așa, notează BBC. Articolele interzise variază de la pornografie (în multe țări din Asia sau Orientul Mijlociu) la arme de foc. După cum arată sursa citată, fiecare țară are o listă de articole interzise sau restricționate, iar unele sunt de-a dreptul surprinzătoare.

De pildă, India interzice „hărțile și literatura unde granițele externe ale Indiei sunt afișate incorect”, iar Japonia interzice „cărțile, desenele, sculpturile și orice alt articol care poate dăuna siguranței publice sau moralei”. Dubaiul interzice alimentele gătite în casă, precum și plasele de pescuit cu trei straturi, fildeșul brut și coarnele de rinocer.

Alte lucruri, precum țigările sau alcoolul, pot fi restricționate, în sensul că ai voie cu o cantitate limitată. De exemplu, în India ai voie să aduci maximum 100 de țigări (5 pachete) și 2 litri de băuturi alcoolice fără să le declari. Dacă ai mai multe trebuie să le declari la vamă și vei plăti o taxă.

Vei găsi lista articolelor restricționate pe site-urile companiilor aeriene, însă e bine să verifici și site-urile vamale ale fiecărei țări. Dacă ai în bagaj un obiect interzis sau restricționat în acea țară, personalul aeroportului poate avea dreptul de a confisca obiectul, de a te reține și de a-ți interzice intrarea în țară.

3. Sume mari de bani sau obiecte de valoare nedeclarate

În cele mai multe țări trebuie să declari la biroul vamal sau să anunți autoritățile atunci când intri sau ieși din acel stat cu sume mari de bani, cel mai adesea peste 10.000 de euro, sau cu obiecte care valorează mai mult (bijuterii, ceasuri, haine de lux, electronice etc).

4. Medicamente care se eliberează pe bază de rețetă medicală

Dacă vrei să iei medicamente la tine trebuie să te asiguri că substanțele active din acele medicamente sunt permise în țara în care vrei să călătorești. Deși la tine în țară un anumit medicament este perfect legal, în alte țări e posibil să fie interzis. Unele medicamente sunt permise doar cu avizul medicului (deci trebuie să prezinți rețeta prescrisă), în vreme ce altele sunt complet interzise.

Cel mai adesea, medicamentele restricționate sunt cele psihiatrice sau psihotrope, deoarece se consideră că ele pot fi abuzate și folosite ca droguri. Este bine ca înainte de plecare să verifici site-urile oficiale din țara în care călătorești pentru a vedea care medicamente sunt interzise sau restricționate. Este posibil ca în unele cazuri să ai nevoie de un permis special pentru a importa chiar și cantități reduse, așa că va trebui să contactezi autoritățile în prealabil. De asemenea, în momentul îmbarcării / debarcării va trebui să declari medicamentele respective și să prezinți toate documentele necesare (rețete de la medic, permis de import etc).

5. Plante, animale de companie sau animale exotice nedeclarate

Transportul ființelor vii este restricționat, așa că va trebui să te interesezi în ce condiții îți poți aduce pisica sau cățelul cu tine în excursie. Jamaica, de exemplu, nu permite importul câinilor din rasa pit bull terrier.

Animalele pot fi trimise prin transportatori de animale de companie, care se asigură că animalul îndeplinește toate condințiile cerute de autoritățile din țările prin care vei călători (vaccinări, carantină, restricții legate de import / export etc).

De asemenea, și produsele de origine animală sunt restricționate sau interzise. În SUA, de pildă, în lista articolelor interzise în general, și care nu pot fi importate, se regăsesc:

  • toate produsele obținute de la broaște țestoase și pangolini
  • fildeșul, fie el brut sau sculptat
  • blana de la tigri, foci, urși polari și vidre de mare
  • maimuțe vii
  • majoritatea păsărilor vii, inclusiv papagali
  • pene de la păsările sălbatice
  • medicamente obținute din substanțe prelevate de la rinoceri, tigri sau urși negri asiatici

6. Orice obiect inflamabil sau exploziv

Lucrurile care ard, precum țigările, brichetele, spirtul, gazele comprimate, sprayul cu piper sunt în general restricționate de către majoritatea transportatorilor aerieni, care îți oferă și instrucțiuni cu privire la cum să le transporți în siguranță (în cazul în care îți vor permite acest lucru). De pildă, este posibil să te pună să golești gazul din brichetă dacă vrei să o iei cu tine în bagajul de cabină. Cel mai bine este să te documentezi în detaliu înainte de plecare cu privire la ce obiecte inflamabile sunt interzise de către compania aeriană cu care vei zbura, atât pentru bagajul de cală, cât și pentru bagajul de cabină.

Artificiile nu sunt permise la bordul avioanelor, mai notează BBC. Frecarea poate face ca artificiile să se aprindă în timpul zborului, prezentând un risc de siguranță pentru pasageri și echipaj. În SUA, pasagerii care încalcă aceste reglementări se pot confrunta cu sancțiuni civile de până la 75.000 de dolari pentru fiecare încălcare.

7. Călătoria sub influența băuturilor alcoolice

E bine să ai grijă ce consumi înainte de călătoria cu avionul. Dacă echipajul de la sol sau de cabină consideră că ai băut prea mult și că ești un pericol pentru tine și pentru alții, este posibil să nu ți se permită să te urci în avion.

Potrivit Administrației Federale de Aviație din SUA (FAA), „îmbarcarea unui pasager care pare a fi în stare de ebrietate este o încălcare a Secțiunii 121.575 din Regulamentul Federal de Aviație (FAR)”. La bord, legea federală americană le interzice pasagerilor să bea băuturi alcoolice care nu au fost servite de un însoțitor de bord.

În plus, în unele țări alcool este interzis, așa că poți să fii reținut sau arestat dacă te afli sub influența băuturilor alcoolice sau dacă îl ai în bagaj. De exemplu, Arabia Saudită nu le permite călătorilor să consume sau să aibă băuturi alcoolice în bagaje.

8. Amenzi restante, pensia alimentară restantă sau alte probleme legale

Chestiunile juridice nesoluționate îți pot deraia planurile de călătorie deoarece în multe țări oficialii de securitate și de imigrare din aeroport pot accesa diferite baze de date care identifică persoane cu antecedente penale și obligații legale restante.

„Dacă ai amenzi neplătite și încerci să pleci sau să intri în Noua Zeelandă, poliția te poate opri la aeroport”, se arată pe site-ul Ministerului Justiției din Noua Zeelandă. În SUA, oricine are peste 2.500 de dolari de pensie alimentară neplătită pentru copii are restricții chiar și să obțină un pașaport american, mai arată BBC.

Cel mai bine este să îți plătești amenzile și alte posibile obligații înainte de a zbura.

Foto: RyanMcGuire / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.